Planificant la construcció de la teva pròpia casa? Construir un habitatge és el somni de moltes persones, però no és una decisió senzilla. A banda del pressupost, és important seguir un conjunt de passes que permetin continuar el projecte sense inconvenients.
Per simplificar el procés, aquí hem llistat aquestes passes indispensables.
Passes clau per a construir el teu habitatge
Aquesta informació serà de gran utilitat per a guiar-te durant tota la planificació, podent disposar d’una check-list amb el que anar verificant el compliment de cada etapa.
1. Contracta a un arquitecte
Per molt ajustat que sigui el pressupost disponible, la persona idònia per treure profit als recursos, és justament un arquitecte. Aquest professional escoltarà les teves idees per després dissenyar la casa a mida del teu pressupost a partir de la seva experiència.
A més a més, et servirà de recolzament durant tot el procés, permetent un estalvi considerable tant de diners com de temps. Amb la seva ajuda podràs discutir totes les particularitats de l’habitatge amb el que somies i projectar-lo sobre el terreny. Això us permetrà compartir idees que serviran per al disseny d’una casa funcional i de característiques úniques.
2. Ubica el terreny adequat
Si ja ets propietari del terreny on vols construir, tindràs part del camí recorregut. En cas contrari, et convé iniciar la cerca seguint les instruccions de l’arquitecte. Ell et podrà orientar en temes com la ubicació, mesures que s’ajusten al projecte, recepció de llum natural o zones urbanístiques properes.
Pren en consideració que la compra d’un terreny suposa una inversió considerable, encara més si el teu desig és ubicar l’espai en ciutats cèntriques. A més a més, les mateixes característiques del terreny determinaran les qualitats de la casa futura, ja que té incidència en els metres quadrats construïbles, el número de plantes, les vistes i l’orientació de la façana.
Assegura’t de visitar el terreny amb l’arquitecte, donar un passeig per la zona i escoltar amb la ment oberta cada una de les seves recomanacions.
3. Realitza tots els estudis previs
Entrant en temes menys emocionants, trobem la necessitat de fer estudis tècnics sobre el terreny que tenim o que hem adquirit recentment. Necessitaràs d’un topògraf, qui s’encarregarà de fer un anàlisi geotècnic i topogràfic del terreny. D’aquesta forma podreu determinar les mesures exactes, la seva geometria i els elements de l’àrea com els arbres o construccions anteriors.
També farà un sondeig per comprovar la composició del sòl i la seva resistència, valors fonamentals per al disseny de les estructures que suportaran la nova casa. El mateix arquitecte pot facilitar el contacte amb aquest professional i encarregar-se de supervisar tot el procés per tu, estalviant-te molt temps.
Finalment, amb aquestes dades, l’arquitecte podrà treballar sobre un avantprojecte basat en les teves idees, en les característiques del terreny i en el pressupost disponible.
4. Documentació tècnica del projecte
Una vegada que el client i arquitecte han aconseguit arribar al disseny ideal, tot es presentarà en forma de planells i dibuixos. Això donarà pas a la següent etapa: la tramitació de la documentació tècnica necessària per iniciar el procés de construcció. Es requereix un projecte bàsic i un projecte executiu.
Com més gran sigui el nivell de detalls en els projectes, menor quantitat de caps per lligar quedaran enmig del procés de construcció. D’aquesta manera es reduiran considerablement els inconvenients enmig de l’obra, i es podrà executar en els temps previstos.
En aquesta documentació s’inclouen totes les dades necessàries per a que el projecte surti endavant. Des del tipus de materials a utilitzar, fins als planells d’arquitectura, l’estructura o les instal·lacions.
5. Direcció de l’obra
Amb tot llest per a la posada en marxa, és imprescindible que comptis amb una persona capaç d’assumir la direcció total de l’obra. Aquesta ha de tenir l’experiència suficient per a realitzar la lectura de tota la documentació tècnica del projecte i verificar que cada pas de la construcció es desenvolupi sota les especificacions requerides.
Aquest professional es denomina aparellador i és l’encarregat de prendre les regnes de la fase d’execució del projecte. Ell s’encarregarà que tot marxi com cal, procurant la seguretat de tot l’equip de treball, el bon ús dels materials i, per descomptat, certificant la qualitat de l’obra en qüestió.
Treballarà mà a mà amb el constructor i amb l’arquitecte. És bastant usual que l’arquitecte treballi habitualment amb un aparellador de la seva plena confiança.
6. Seleccionar l’empresa constructora adequada
Aquest és un punt crucial dins el procés de construcció, principalment perquè és el servei de major cost i requereix d’una selecció acurada. Si no tens coneixement o recomanacions d’empreses en les que puguis confiar, et convé parlar amb el teu arquitecte i assessorar-te per experts amb referències verificables.
També serà important que s’estableixi un contracte clar, on quedi exposat el que inclou el servei i el que no, així com les garanties del servei, termini de finalització de l’obra i altres detalls d’interès. Tot això serà útil per evitar inconvenients i/o malentesos en mig de l’execució de l’obra.
Com a recomanació, és ideal consultar amb més d’una empresa, sol·licitar pressuposts i analitzar-los amb deteniment per escollir aquella que ofereixi les condicions més convenients.
7. Gestió de serveis bàsics i subministres d’obra
Abans de procedir amb l’execució de l’obra, és important haver sol·licitat les llicències municipals i sol·licitar els serveis bàsics com la llum i l’aigua. És comú que les empreses proveïdores d’aquests serveis triguin varis dies i inclòs setmanes en donar d’alta els serveis, així que convé iniciar aquest procés l’abans possible per evitar endarreriments en l’inici de la construcció.
El següent serà comprar els materials que es necessiten per l’obra (amb l’orientació de la constructora). Aquests materials hauran d’estar disponibles i emmagatzemats en un espai lliure d’humitat dins el mateix terreny. Aquí també és important assegurar la disponibilitat dels materials a botigues especialitzades amb suficient antelació.
8. Inici d’obres
Com és d’esperar, aquesta és una de les fases més emocionants, donat que tot el projecte començarà a prendre forma física. En aquest moment, tant l’arquitecte com l’aparellador i la constructora estaran pendents de les seves responsabilitats, vigilant l’obra de forma constant per verificar que tot progressa com cal i dins el termini pactat.
Així mateix, l’equip de professionals responsables del projecte ha de vetllar per la seguretat dins de l’obra, resoldre tots els inconvenients que es produeixin, vigilar que la matèria primera s’utilitzi de manera correcta i fer complir el calendari que s’ha establert prèviament.
Mitjançant certificacions d’obra, es comprova l’avanç mensual del projecte, així hauràs de pagar únicament per l’avanç aconseguit per l’equip fins a aquest moment.
9. Finalització i lliurament de l’obra
Si tot ha transcorregut sense inconvenients i en el termini acordat, l’obra serà lliurada segons l’establert en el contracte amb l’empresa constructora. En aquest punt, l’arquitecte, l’aparellador i la constructora es reuniran amb tu per comprovar que la propietat es lliura segons les condicions de l’acord.
Una vegada acabat aquest procés es signarà la documentació final, certificant la conclusió satisfactòria de l’obra. També es realitzarà un comptatge de les garanties de l’immoble, donant per finalitzada la relació amb l’equip multidisciplinari que va estar a càrrec del projecte fins al moment.
10. Declarar la nova construcció
Quan l’obra hagi acabat, i abans de poder ocupar l’habitatge, serà necessari declarar la nova construcció davant les autoritats competents. Hauràs de dirigir-te a l’ajuntament amb el certificat final d’obra i tramitar la següent documentació: la llicència de 1ª ocupació, la cèdula d’habitabilitat, l’alta cadastral, el certificat energètic i l’alta definitiva dels subministraments.
I amb això, per fi començaràs a gaudir de la casa dels teus somnis!